Column Dick van Twillert: Vlaggen meer dan bijbaan

Column Dick

De column van de maand mei is geschreven door Dick van Twillert en heeft als titel: ‘Vlaggen is meer dan een bijbaantje!’

Elke maand verschijnt er op de website van de SAO Apeldoorn een actuele, leerzame column. De column van de maand mei is geschreven door Dick van Twillert. Dick is waarnemer en coach van assistent-scheidsrechters in het betaald voetbal. Hij geeft in deze column verschillende goede tips voor de scheidsrechter die als assistent-scheidsrechter wordt ingezet in de nacompetitie of bij een beslissingswedstrijd.

“De nacompetitie staat voor de deur. Dat betekent dat ook scheidsrechters worden ingezet als assistent-scheidsrechter. Voor wie weinig ervaring heeft met het vlaggen is dat een moeilijke opgave. Ondanks alle ervaring als scheidsrechter, kan men zich als assistent onwennig voelen.

Ga voorbereid op reis
De voorbereiding op de wedstrijd begint met vooraf te bellen zodra de aanstelling bekend is. Normaliter neemt de scheidsrechter contact op. Aarzel als assistent-scheidsrechter niet om aan de bel te trekken als de scheidsrechter dat nalaat. Naast de persoonlijke informatie is het slim om afspraken te maken over kleding, tijdstip van aankomst op het parkeerterrein en de kleur van het inloop- en het wedstrijdtenue. Stem de kleding af op elkaar en wat gebruikelijk is bij een wedstrijd op dit niveau. Op badslippers in korte broek met een wild shirt aan in de bestuurskamer arriveren, past alleen bij een campingwedstrijd. Neem als arbitraal team een set goede vlaggen mee, zodat je niet afhankelijk bent van wat de club te bieden heeft.

Gast in de bestuurskamer
Incidenteel samengestelde trio’s vormen soms een eilandje aan de bestuurstafel. Ze praten met elkaar over zaken die niet met de wedstrijd van doen hebben zoals promotie, degradatie en tussentijdse rapportages.
Besef dat je gast van de club bent, zodat het prettig is dat je als representant van de KNVB ook met de tafelgenoten spreekt. Let op dat het bij communiceren blijft en na afloop geen discussiëren wordt.

De scheidsrechter noemt de afspraken en wat hij van de assistenten verwacht. Gebruik die gelegenheid om zelf ook zaken aan te kaarten.

Op tijd in de kleedkamer
Iedereen heeft zijn rituelen waarbij hij zich prettig voelt. Wie gespannen is, kan zich ergeren aan een collega die de boventoon voert. Vertel hem/haar dat je nerveus wordt en de concentratie beter verloopt in een rustige omgeving. De scheidsrechter noemt de afspraken en wat hij van de assistenten verwacht. Gebruik die gelegenheid om zelf ook zaken aan te kaarten. Voorbeelden: bij het aangeven van inworpen bij de middenlijn en bij doel- en hoekschoppen in zijn diagonale zone neemt de scheidsrechter het initiatief. Ook moet de scheidsrechter erop attent zijn dat wissels bij de eerste assistent aangevraagd worden. Die moet alle tijd en ruimte krijgen om de wisselprocedure correct uit te voeren.

Veldcontrole en warming-up
Bij de opkomst op het veld rennen de assistenten elk naar hun doel om de bevestiging van het net grondig te controleren. Vervolgens voorstellen aan de keeper en informeren naar de kleur van zijn shirt. Die moet zich onderscheiden van de kleur van de veldspelers. De warming-up wordt grotendeels bij elkaar uitgevoerd aan de kant waar geen dug-outs staan. Bedenk dat statisch rekken voor de wedstrijd weinig zinvol is en dat praatjes van de assistenten onprofessioneel overkomen. De assistent gebruikt de laatste minuten om zich in zijn eigen loopgebied te concentreren. Op de afgesproken tijd gaat het trio gezamenlijk naar de kleedkamer.

De wedstrijd gaat beginnen
Zorg er als assistenten voor dat alle spelers uit de kleedkamers zijn voordat het trio naar buiten gaat. De vlag uitgerold en onbeweeglijk naast het lichaam naar beneden houden. Na het voorstellen in een sprintje naar de rechterdoelpaal, kijken of er geen voorwerpen in het doel liggen, vervolgens naar de linker paal en na de controle van de bovenkant positie innemen bij de zijlijn ter hoogte van de voorlaatste verdediger. Duimpje naar de scheidsrechter dat je er klaar voor bent, meeklokken en de wedstrijd begint.

Het belangrijkste is het voortdurend om en om kijken. Je zit de hele wedstrijd in een spagaat: steeds kijken waar de voorlaatste verdediger loopt (en hem volgen) en aan de andere kant de lijnbewaking.

Volgen VLV en lijnbewaking
Ineens wordt het grote verschil duidelijk: de assistent is aan een korte loopstrook gebonden. Je hoort en ziet van alles bij het publiek, maar doet alsof je niets merkt. Hetzelfde bij de spelers en de trainers. Zo min mogelijk reageren! Evenmin een uitgaande bal terugspelen. Ook geen armgebaren maken dat de bal niet uitgegaan is of dat het geen buitenspel was. Het belangrijkste is het voortdurend om en om kijken. Je zit de hele wedstrijd in een spagaat: steeds kijken waar de voorlaatste verdediger loopt (en hem volgen) en aan de andere kant de lijnbewaking. Wie te veel op het spel let, komt op deze twee belangrijke punten tekort. Wees terughoudend bij het vlaggen voor overtredingen in het werkgebied, maar treed overtuigend en beslist op als de overtreding niet onbestraft mag blijven.”

Succes en veel plezier langs de lijn!

Dick van Twillert

 

 

De volgende column verschijnt op woensdag 10 juni en wordt geschreven door Patrick van Bork.