Vanaf nu plaatst de Scheidsrechtersvereniging Apeldoorn en omstreken elke maand een column op de website. De eerste column is geschreven door Rutger Bekebrede. Rutger is een voormalig scheidsrechter in het betaalde voetbal en momenteel actief in de Top- en Hoofdklasse. Daarnaast is hij docent arbitrageopleidingen bij de KNVB en coach bij het Talententraject Amateurvoetbal.
Coaching & Ontwikkeling
“Stel dat je besmet wordt met het scheidsrechtersvirus. Hoe ziet het verdere traject er dan uit? Dat is natuurlijk afhankelijk van heel veel factoren zoals ambitie, talent, fysieke eigenschappen, discipline en een tikkeltje geluk. Het begint met de Basis Opleiding Scheidsrechter nieuwe stijl, waar na je vier bijeenkomsten en vier stagewedstrijden wordt klaargestoomd om binnen je voetbalvereniging actief te zijn. Om voor de KNVB te gaan fluiten komt er vervolgens de Scheidsrechters Opleiding 3 bij. Ook hier volg je vier bijeenkomsten en bovendien fluit je acht aangestelde wedstrijden met begeleiding voor de KNVB en woon je één praktijkdag bij. Het examen bestaat uit het fluiten van een wedstrijd en een spelregeltoets.
“Waar de recreatieve scheidsrechter het moet doen met zijn twee rapporten per seizoen en twee bijeenkomsten, is de prestatieve, jonge scheidsrechter een stuk beter af.”
Maar dan? Nu komt toch wel een scheiding van de ambitieuze scheidsrechter en de recreatieve. En dit verschil is best groot qua begeleiding. Waar de recreatieve scheidsrechter het moet doen met zijn twee rapporten per seizoen en twee bijeenkomsten, is de prestatieve, jonge scheidsrechter een stuk beter af. Het kan maar zo zijn dat je opgemerkt wordt en in de Kweekvijver belandt. Daar krijg je een coach die je zes keer per seizoen bekijkt. Daarnaast ontvang je de reguliere rapportages van rapporteurs. Ook zijn er extra bijeenkomsten zodat je meer informatie krijgt over verschillende onderwerpen.
Vervolgens kan je promoveren naar het Talententraject Amateurvoetbal. Dit traject is niet heel erg verschillend van de Kweekvijver, behalve dat je enkel nog coachrapporten krijgt. Dat zijn er minimaal acht per seizoen, plus rapporten van de voorzitter van het Talententraject. Ook volg je de Scheidsrechters Opleiding 2, waar zelfreflectie centraal staat. Vanaf Groep 1 kan je in het Talententraject Betaald Voetbal komen, waar de begeleiding weer van een hoger niveau is. Daarna volgt eventueel promotie naar de Landelijke Lijst (met zeven extra bijeenkomsten) om vervolgens in de Masterclass terecht te komen. Ook heb je inmiddels de zeer intensieve Scheidsrechter Opleiding 1 afgerond waar vele onderwerpen aan bod komen, zoals het meelopen bij een voetbalvereniging om mee te maken hoe zij een wedstrijd voorbereiden.
“Er zijn bij je lokale scheidsrechtersvereniging genoeg gemotiveerde collega’s die graag eens komen kijken en je van feedback willen voorzien.”
Zoals je leest is dit een lang traject om de scheidsrechters niet alleen te monitoren, maar hen ook de nodige bagage mee te geven, zodat zij in het betaalde voetbal goed beslagen ten ijs te komen. Voorheen was dit wel anders. Vanuit Groep 3 of zelfs de hoogste jeugdgroep kon je op de toenmalige C-lijst komen. Deze stap bleek echter voor dusdanig veel mensen te groot, waarna dit nieuwe systeem er is gekomen. Naar mijn mening is dit niet alleen een betere selectiemethode, maar ook de spreekwoordelijke rugzak is veel beter gevuld met onder andere wedstrijden uit de Topklasse.
Krijg je dan als recreatieve scheidsrechter helemaal geen steun? Heel eerlijk gezegd is de support vanuit de KNVB zeer beperkt. Dit heeft meerdere oorzaken, maar de belangrijkste is dat er gewoonweg te weinig personen zijn die als coach ingezet kunnen worden in de breedtesport. Is er dan niemand die bij je kan komen kijken? Vanzelfsprekend wel! Er zijn bij je lokale scheidsrechtersvereniging genoeg gemotiveerde collega’s die graag eens komen kijken en je van feedback willen voorzien. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je openstaat voor kritiek en ook op jouw niveau gemotiveerd je hobby beoefent. De Scheidsrechtersvereniging Apeldoorn en Omstreken heeft ook vele ervaren leden met veel know-how. Zij kunnen je ook buiten de talententrajecten om helpen, zodat je deze hobby nog beter uit kan oefenen dan je van nature al kan!”
Succes!
Rutger Bekebrede
De volgende column verschijnt op woensdag 13 mei en wordt geschreven door Dick van Twillert.