In dit interview met Bas Steinhauser blikken we terug op zijn afgelopen jaar als assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal. Ook kijken we vooruit naar 2017.
Carrière
Bas volgde in het seizoen 2003/2004 de BOS-cursus, die werd verzorgd door Patrick van Bork. “Na de cursus ging ik op zaterdag bij VIOS Vaassen fluiten en op zondag voor de KNVB.” Bas maakte als scheidsrechter korte tijd deel uit van het Talententraject, waarna hij werd gevraagd om op maandagavond te gaan vlaggen in de beloftencompetitie. Nadat de KNVB aangaf dat hij als scheidsrechter niet genoeg kwaliteiten had om de top te bereiken, maakte Bas de keuze om op zaterdag te gaan vlaggen in de Hoofdklasse. “Het gevolg was direct dat ik niet meer voor de club kon fluiten en ook moest stoppen met voetballen.”
Daarna ging het ‘langzaam snel’ met de carrière van Bas. “Ik maakte mijn stappen naar het Talententraject Betaald Voetbal en later naar de Masterclass, maar niet altijd zo snel als ik wilde. Soms was de pas-op-de-plaats wel goed voor mij, maar soms had ik ook sneller kunnen promoveren. Op dit punt in mijn carrière ben ik redelijk tevreden met waar ik sta als assistent-scheidsrechter. Overigens fluit ik soms nog, met name bij het G-voetbal. Dit is erg leuk om te doen en voor mij vaak een hoogtepunt van het seizoen, omdat G-voetballers een hele andere beleving op het veld leggen!”
Dit seizoen
Bas is tot nu toe tevreden over het seizoen en loopt elk weekend ontspannen langs het veld. “Ik focus mij optimaal op iedere wedstrijd, leef zeer ontspannen naar een wedstrijd toe en ik merk dat mijn prestaties daardoor gewoon veel beter zijn. Een beetje ervaring komt hier ook zeker van pas, omdat ik de stadions en clubs inmiddels ken!” Na twee relatief rustige seizoenen heeft Bas dit seizoen weer het gevoel dat hij kan groeien. “Ik merk dat ik nog niet mijn plafond heb bereikt.”
De conditietesten laten ook zien dat Bas met zijn leeftijd van 37 jaar conditioneel niet onder doet voor jongeren. “Op dat vlak is bijvoorbeeld Meine de Boer een voorbeeld voor mij geweest, vanwege de manier waarop hij naar zijn lichaam luistert en daardoor een goede arbeid-rust verhouding weet te behouden. Nu we het toch over SAO’ers hebben: dit seizoen mocht ik samen met Martijn Kieft naar AFC Amsterdam – Jong Sparta Rotterdam! Voor de wedstrijd spraken we af in Amersfoort om gezamenlijk te reizen en ik vond het erg leuk om hem als onderdeel van het team erbij te hebben!”
Ontwikkeling
Voor de tweede helft van het seizoen heeft Bas nog geen concrete verbeterpunten neergezet. “Nu ik hier zo over nadenk wil ik mij eigenlijk altijd verbeteren. Na iedere wedstrijd ga ik evalueren wat ik beter had kunnen doen en waar ik de volgende wedstrijd aan wil werken. Soms is dit iets wat juist niet in een wedstrijd op te pakken is. Denk hierbij aan een intensievere training om die meters extra te maken.”
Steinhauser probeert bij zijn evaluaties los te laten waar hij geen invloed op heeft gehad en maakt daarbij onderscheid tussen hoofdzaken en bijzaken. “Ik lig bijvoorbeeld niet wakker van de vlag 3 cm hoger of lager vasthouden. Wat ik altijd moeilijk heb gevonden, maar door trainen heb verbeterd, is het aangeven van een doelpunt wanneer de bal nét wel de doellijn heeft gepasseerd. Dit seizoen had ik bij Jong PSV zo’n situatie, waarbij mijn ervaring wel bleek; het ging goed en daardoor verkocht ik de beslissing veel beter!”
Ambitie
Een gezonde dosis ambitie hebben we allemaal, Bas dus ook. “Mijn ambitie is natuurlijk op een WK actief te zijn, net als veel andere assistent-scheidsrechters! Waarschijnlijk is dit niet heel realistisch, gezien mijn leeftijd. Op middellange termijn zou ik zeggen een stabiele assistent in de Eredivisie worden die de KNVB naar iedere wedstrijd kan sturen.” Op korte termijn zou Bas graag zijn debuut in de Eredivisie willen maken. Zijn voorbeelden hierbij zijn Roger Geutjes en Hans Olde Olthof. “Zij hebben alles al meegemaakt en zij stonden in hun carrière bekend om hun ervaring en rust.”