Jeroen Sanders trad tijdens het Technisch Weekend van de SAO Apeldoorn in Drenthe op als gastspreker. Op deze vrijdagavond 16 januari was het onderwerp ‘mentale weerbaarheid’. René Beijen schreef een uitgebreid verslag over deze avond, dus lees snel verder.
Jeroen Sanders is sinds 2001 actief als scheidsrechter. In 2005 promoveerde hij naar het betaalde voetbal en in april 2007 leidde hij zijn eerste wedstrijd in de Jupiler League. In oktober 2010 volgde zijn debuut in de Eredivisie bij de wedstrijd Excelsior – Roda JC. Jeroen staat op dit moment op de Juniorlijst en werkt hard om promotie naar de Seniorlijst af te dwingen.
Het was voor de scheidsrechters van de SAO zeer prettig om een dergelijk toptalent als gastspreker te hebben. Nadat hij zich had voorgesteld, begon Jeroen de lezing met oefeningen aan de hand van een matrix met 100 getallen. Oefening 1 was het (in veertig seconden) ontdekken van een chronologische getallenreeks. Na deze oefening wist iedereen wat zijn score was en voor oefening 2 moesten wij ons een doel stellen met een score die wij wilden bereiken. Tijdens oefening 3 zorgde Jeroen voor extra weerstand (en stress) door druk rond te lopen en ons fanatiek op te jutten.
Dit was een leuke oefening waarbij Jeroen eenieder liet nadenken over:
- Hoe goed scoor je in een nieuwe situatie?
- Hoe goed scoor je als je jezelf een doel stelt?
- Hoe ga je om met weerstand?
Daarna begon Jeroen aan het inhoudelijke deel van zijn presentatie. De eerste vraag die opkwam was: wat is weerstand?
- Elke vorm van reactie tegen (de beslissing van) de scheidsrechter.
De tweede vraag die beantwoord werd was: wat is mentale weerbaarheid?
- In het contact met andere mensen en in moeilijke situaties overeind blijven op een wijze die dicht bij jezelf ligt.
Aan de hand van videobeelden wisselden we met elkaar van gedachten over de getoonde spelsituaties. In de spelsituaties was telkens sprake van weerstand en Jeroen liet ons telkens nadenken over:
- Hoe gaan we hier mee om?
- Wat kunnen we hier aan doen?
Jeroen nam ons mee in een aantal theorieën. De eerste theorie ging over het nut en effect van communicatie. Belangrijk voor iedere scheidsrechter om te weten is het volgende:
- 7% van onze communicatie gebeurt met woorden.
- 35% gebeurt met intonatie.
- 48% gebeurt met lichaamstaal.
Geschikte lichaamstaal voor een scheidsrechter bij zijn communicatie:
- Gebruik rustige, krachtige gebaren.
- Maak grote gebaren.
- Voorkom overbodige gebaren en herhaling van gebaren.
- Pas je reactie aan op wat gebeurt: rustig als het kan, stevig als het moet.
- Houding rechtop.
- Kijk vooruit.
Tijdens de wedstrijd heeft iedereen wel eens te maken met afleidende gedachten. Jeroen nam ons mee in de cirkel van Eberspächer. Het is de bedoeling dat een scheidsrechter zich de hele wedstrijd focust op zijn “taak en situatie”.
Veel factoren kunnen een scheidsrechter tijdens de wedstrijd afleiden. Als we afgeleid raken van onze “taak en situatie” en verder buiten in de cirkel geraken, moeten we herkennen waar we ons begeven. Het is de kunst om dit te herkennen en door ons te focussen weer terug te komen bij onze taak, in ons geval “leiding geven aan het spel”.
Terugbrengen van de focus kan bijvoorbeeld door je ademhaling twee keer zo lang te maken. Ben je intern afgeleid door je gedachten, richt dan je focus naar buiten je hoofd. Dit werkt natuurlijk ook omgekeerd: ben je afgeleid door externe omstandigheden, richt dan je focus naar binnen.
Leiding geven aan het spel doen we met behulp van communicatie. Aan de hand van videobeelden bespraken we een aantal voorbeelden waar goede communicatie cruciaal is.
Een aantal wijsheden van Jeroen:
- Actie = reactie.
- Laat je niet leiden door emotie, koop tijd voor jezelf.
- Geef zelf het goede voorbeeld.
- Schat de emotie van de speler in.
- Is de emotie laag, dan kan je op de inhoud ingaan (spelsituatie/spelregel uitleggen).
- Is de emotie hoog, leg dan contact en richt je dan op de relatie.
- Geef een keer je fout toe.
- Doseer oogcontact.
- Ik ben scheidsrechter dus…….ik heb NIET altijd gelijk.
Zowel in de eerste helft als in de tweede helft van de lezing heeft onze gastspreker alle blessuretijd benut. Het was een leerzame, interactieve avond waarbij Jeroen Sanders heel goed inspeelde op de vragen en reacties vanuit de zaal. Wij gaan als scheidsrechters van de SAO Apeldoorn met een hoop extra bagage de tweede seizoenshelft tegemoet. Jeroen, bedankt dat je onze gastspreker wilde zijn en wij wensen jou eveneens een goede tweede seizoenshelft. Velen van ons hopen, net als jij, dat dit bijdraagt aan het behalen van een promotie. Succes!!
René Beijen