Het fluiten van wedstrijden is leuk! Je bent sportief bezig en zorgt ervoor dat een voetbalwedstrijd op een leuke manier gespeeld kan worden. Daarvoor neem je beslissingen in een split second en brengt deze overtuigend over. En natuurlijk levert het veel voldoening op als je weer een wedstrijd tot een goed einde hebt gebracht.
Als scheidsrechter leer je veel vaardigheden die je op andere plekken in de maatschappij ook van pas komen zoals overtuigende lichaamstaal, communicatie en omgaan met weerstanden en allerlei verschillende mensen. Daarnaast ben je lekker sportief bezig. Daarmee is een scheidsrechter bij uitstek iemand die steeds meer leert en zich steeds verder ontwikkeld.
Je eerste stappen als scheidsrechter zet je bij je eigen vereniging. Voor sommigen begint het bij de O9 t/m O12-pupillen op kleine velden. Anderen beginnen met de O13 en hoger op groot veld. De meeste scheidsrechters halen veel voldoening uit dit vrijwilligerswerk en de gezelligheid bij hun eigen vereniging. Wil je je als scheidsrechter verder ontwikkelen bij je eigen vereniging? Dan is de cursus Verenigingsscheidsrechter de cursus om te volgen. Kijk op deze pagina voor meer informatie over deze cursus en voor de meest actuele inschrijflink.
Heb je de smaak echt te pakken en wil je wedstrijden op een hoger niveau gaan fluiten? Dan kan je KNVB-scheidsrechter worden. Hiervoor volg je de SO III-cursus. Tijdens deze cursus fluit je een aantal wedstrijden onder begeleiding van een ervaren KNVB-begeleider. Op deze pagina vind je meer informatie over deze cursus en de meest actuele inschrijflink.
Dit is natuurlijk ook het uitgelezen moment om je aan te sluiten bij een scheidsrechtersvereniging als de SAO Apeldoorn en wekelijks je hobby met andere scheidsrechters te delen. Maar natuurlijk zijn ook verenigingsscheidsrechters van harte welkom om zich aan te sluiten bij de SAO Apeldoorn.
Na de SO III-cursus kan je aan de slag als KNVB-scheidsrechter bij de jeugd of senioren. Je wordt dan tijdens het seizoen een aantal keer begeleid en zal je steeds verder ontwikkelen. Zo ga je je door de verschillende scheidsrechtersgroepen heen bewegen. Kom je in groep F (3e klasse eerste elftallen) of groep jeugd C (divisiejeugd) terecht, dan kan je de volgende cursus gaan volgen. Dit is de SO II-cursus. Tijdens deze cursus ga je met collega-scheidsrechters, een bevlogen docent en een KNVB-begeleider nog verder werken aan je eigen ontwikkeling.
Als je je daarna nog verder ontwikkeld en goede beoordelingen scoort kan je vanaf groep D (1e klasse eerste elftallen) nog de SO I-cursus volgen. Deze cursus vindt gedurende een heel seizoen plaats op de KNVB-campus in Zeist. Je wordt dan klaargestoomd om te fluiten in de top van het amateurvoetbal.
Als laatste stap is er dan natuurlijk het betaald voetbal. Heb je zoveel talent dat je daarvoor in aanmerking komt, dan zal je worden gescout en worden opgenomen in de daarvoor bestemde trajecten. Wie weet ben jij wel de nieuwe Danny Makkelie!?