‘Van de Voorzitter’ (104)

ledenvergadering

In de 104e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

Doortrainen tijdens de vakantie, hoe doe je dat?
Toen ik in een ver verleden nog voetbalde kregen we trainingsschema’s mee die we tijdens de vakantie moesten uitvoeren. Omdat ik het niet van mijn techniek moest hebben, voerde ik die dan ook braaf uit. Dat heb ik meegenomen toen ik ging fluiten. Braaf elke vakantie “vol” doorgetraind tot dit jaar. Dit jaar vanwege pijntjes gedurende het seizoen, het anders aangepakt en op een “laag” niveau doorgetraind. Tsja, en dan komt de eerste clubavond en de eerste training en ik weet nu dat ik nog iets “te doen” heb. Gelukkig is er tijd genoeg voor de competitiestart. Naarmate de tijd vordert komen er meer vakantiegangers terug. Sommigen die ook de teugels wat hebben laten vieren en anderen die de vakantie als impuls hebben gebruikt om hun conditie een flinke oppepper te geven. Al deze verhalen over doortrainen tijdens de vakantie komen allemaal samen op onze clubavond. De clubavond begint met de training waarbij iedereen wordt uitgedaagd om, op zijn niveau, te werken aan de conditie. Gelukkig zijn er altijd “gelijken” waar je jezelf aan kunt meten en samen leg je elke week de lat weer hoger. Zo werken we allemaal naar de seizoenstart toe.

Tijdens de clubavond, na de training, gaan er verschillende theorieën over tafel over wat de beste manier is om tijdens de vakantie door te trainen. Na alle theorieën met bijbehorende humor te hebben gehoord is mijn conclusie op basis van deze tafelverhalen eigenlijk heel simpel en voorspelbaar; “doortrainen tijdens de vakantie is zeer persoonsgebonden”. Maar ik had deze tafelverhalen tijdens de derde helft voor geen goud willen missen.

Kledinglijn
Ik dacht wel een vermelding te vinden in de spelregels 2022-2023 en ging naar spelregel 5 “de scheidsrechter”. In deze spelregel staat vermeld dat de verplichte uitrusting van een scheidsrechter is:

  • Fluitje(s)
  • Horloge(s)
  • Rode en gele kaarten
  • Notitieboekje (of iets dergelijks om het wedstrijdverloop bij te kunnen houden).

Dan maar terug naar spelregel 4 “uitrusting van spelers” lid 3 kleuren. De twee teams moeten kleding dragen die de teams onderscheidt van elkaar, evenals van de wedstrijdofficials. De doelverdedigers moeten kleding dragen die hen onderscheidt van de andere spelers en de wedstrijdofficials. Wanneer de shirts van de doelverdedigers van gelijke kleur zijn en geen van de twee heeft een ander shirt, zal de scheidsrechter de wedstrijd laten spelen. Dit is dus “het haakje” naar de kledinglijn.

Er wordt dus min of meer van een scheidsrechter verwacht dat hij in zijn tas meerdere shirtjes heeft in diverse kleuren zodat hij/zij zich kan onderscheiden van teamoutfits en doelverdedigers. Daarbij komt nog eens dat als met arbitrale trio’s fluit er een ongeschreven regel is dat je in hetzelfde tenue arbitreert. Dat zorgt er aan het begin van elk seizoen voor dat er een ware run ontstaat op de officiële kledinglijn van KNVB. Zeker als er zoals dit jaar een nieuwe kledinglijn wordt gepresenteerd. Volgens de spelregels ben je al klaar als scheidsrechter met een apart gekleurd shirtje, een fluitje, een horloge en een notitieblokje. Dat voldoet eigenlijk prima voor elke (club)scheidsrechter tot aan de 2e klasse (bij de senioren). Maar vanaf de eerste klasse is de KNVB-kledinglijn min of meer een vereiste.

Ik heb genoten van de kleedkamertaferelen op 4 augustus, vanwege die kledinglijn. Want als je traint bij een scheidsrechtersvereniging doe je je best om je te ontwikkelen tot een (zeer) goede scheidsrechter. Je wilt jezelf identificeren en onderscheiden als “één van die (KNVB) club”. De kledinglijn kwam online en er werden massaal digitaal tenues besteld. Gevolg: al heel snel waren de gangbare maten uitverkocht. Op de trainingsavond kwamen alle shirtjes uit de tas en die werden geshowd. Maar zoals het gaat in het digitale tijdperk kun je pas thuis het shirt passen en de echte kleur zien. Wat blijkt in de praktijk, de snit van de shirtjes is anders dan in de vorige serie en de maatvoering die je moet kiezen is niet automatisch dezelfde als die van de vorige serie. Alle maten werden gepast en waar mogelijk werden shirtjes geruild of overgekocht. Een mooie vorm van “elkaar helpen” en duurzaamheid. Veel blijde gezichten dat bij de seizoenstart het juiste shirt met de juiste maat uit de kledinglijn is bemachtigd.

Apeldoorn Cup en start van het seizoen
Het is de week aan de vooravond van de Apeldoorn Cup en de start van de top-amateurcompetities. Het seizoen staat op het punt van beginnen. Dat geldt zowel voor de voetbalcompetitie, de bestuursvergaderingen, het ontspanningsseizoen en de spelregelavonden.

De Apeldoorn Cup was vijf jaar in het Orderbos bij CSV Apeldoorn en zal vanaf 2022 (voor de komende 5 jaar) worden gehouden op de Voorwaarts bij WSV. Ik hoop dat alle trouwe voetbalsupporters de weg naar de Voorwaarts weten te vinden.

Onze toppers bij de SAO beleven het aankomende weekend de seizoenstart bij het amateurvoetbal in de divisies. Afgelopen week hadden we met een aantal leden de aftrap m.b.t. de te vormen jubileumcommissie. Een goede aftrap!

Volgende week hebben wij als bestuur de eerste bestuursvergadering. Op 1 september hebben we een tijdens de training een conditiemeting en aansluitend hebben we de eerste spelregelpresentatie plaats. Op 16 september trapt de ontspanningscommissie af met de eerste kaartavond. Op 23 september is de vrijwilligersavond gepland. Het seizoen staat op het punt van beginnen.

Ik wens onszelf weer een mooi seizoen toe met veel spelvreugde, sportiviteit en vooral mentale en fysieke fitheid!

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn.