In de 110e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.
ALV van de Federatie van Amateurvoetbalverenigingen Apeldoorn en omstreken (FAV)
Op 28 november was de vv Beekbergen de gastheer van de ALV van de FAV. Een bijzondere ALV omdat in mijn eigen woorden “de FAV in ere is hersteld”. Hoe zat dat ook al weer? Enkele voetbalclubs hadden het initiatief genomen om met elkaar verder te gaan als “convenantpartners”. Dit betekende in de praktijk dat de Federatie alleen nog maar verantwoordelijk was voor het organiseren van toernooien, zoals de Apeldoorn Cup en de Promohouse Cup. Omdat niet alle voetbalverenigingen convenantpartners wilden worden, ontstond een bijzondere situatie. Als een derde partij, zoals bijvoorbeeld de gemeente, gesprekken wilden voeren met de vertegenwoordigers van het Apeldoornse voetbal dan konden zij niet terecht bij één vertegenwoordigende partij. Op deze ALV is het besluit genomen om af te stappen van het convenantenmodel en met alle voetbalverenigingen weer op te gaan in de FAV. Hoe mooi is het dan om ook op dit moment als lid in te stappen als SAO Apeldoorn. Wij kregen de vraag vanuit de FAV om lid te worden. Daar hoefden we als bestuur niet lang over na te denken. Tijdens de ALV hebben alle aanwezige leden ingestemd met ons lidmaatschap.
De nieuwe voorzitter van de FAV is Marieke Pompen, die velen van ons kennen als de oud-voorzitter van Apeldoornse Boys.
Op de agenda stond de evaluatie van de Apeldoorn Cup. Bernard de Vries sprak een woord van waardering uit aan de nieuwe gastheer WSV, die het stokje overnam van CSV Apeldoorn. Daarna nam Bernard alle verbeterpunten met ons door. De belangrijkste voor ons scheidsrechters is: alle wedstrijden tot en met de finale worden 2x 30 minuten-wedstrijden.
De KNVB ging in op het programma “ons voetbal is voor iedereen”. Een trainingsprogramma ter ondersteuning van verenigingen om ze te helpen inclusiever te worden en om te leren omgaan met diversiteit en inclusiviteit.
Alex Bos
Op 1 december gaf Alex Bos een presentatie in onze Haven. Voorafgaande aan de presentatie zou Alex meetrainen maar er waren een paar technische zaken op te lossen. Nadat wij allen gedoucht en wel hadden plaatsgenomen, startte Alex met zijn presentatie. Een stukje introductie, (omgaan met) social media, wedstrijdbeelden, VAR-kennis en een digitale quiz. Wat ik opvallend vond aan Alex’s presentatie was de actualiteit van de beelden (incl. WK2022) en de wijze waarop hij anderhalf uur de aanwezigen wist te boeien op elk onderwerp en volledig in contact met de zaal. Voordat we het in de gaten hadden, sloeg de klok 23 uur. Een mooi tijdstip voor de “laatste ronde” in onze Haven. Alex, dank je wel voor een boeiende avond met veel leerervaringen waar wij ons voordeel mee kunnen doen.
Reservebeurten
In de derde helft van onze clubavond zijn er nog steeds gesprekken over de reservebeurten. Het gaat over het aantal reservebeurten, het grote aantal afzeggingen (blijkbaar op het laatste moment) en wedstrijden krijgen onder je pakket. Ik merk dat er veel verschillende opvattingen zijn. Ik zie een derde divisie scheidsrechter met het grootste gemak zijn reservebeurt invullen door een 3e klasse wedstrijd in Noord te fluiten. Ik werd tijdens het winkelen op zaterdagmiddag gebeld of ik zondag nog een wedstrijd wilde fluiten in Arnhem, nou graag. Maar er zijn ook scheidsrechters die als ze op de reservelijst staan alleen een wedstrijd uit hun eigen pakket willen fluiten. Die reservelijst is er helaas niet voor niets. Hoe kunnen we dat voorkomen?
Er werd aan tafel geopperd “na aanstelling afzeggen, als beloning eerst volgende wedstrijd klasse lager fluiten”. Zou kunnen, maar ik zou dit geen beloning vinden voor mijn afzegging na een positieve coronatest. Ik kan alleen maar zeggen, laten we zelf het goede voorbeeld blijven geven. Ik zie een mooie wedstrijd als een beloning van onze hobby.
Rapportages
Ik had het al voorspeld, naarmate ze binnenstromen wordt dit ook een gesprek aan tafel. Dat kunnen hele mooie gesprekken zijn als je naar de boodschap van de rapporteur kunt kijken. Geniet en waardeer de positieve punten en kijk ook waar je nog wat te leren hebt en maak daarbij gebruik van elkaar. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want als ik naar mijzelf kijk vind ik het bij elke rapportage weer spannend om de PDF te openen.
Toch blijkt er in onze scheidsrechters ook een goede rapporteur te schuilen, gezien het aantal tips die wij hadden voor de scheidsrechter op het WK bij de wedstrijd Nederland – Argentinië.
Wintermaanden
We zijn in de wintermaanden beland. De wedstrijden worden niet meer gefloten op heldere zonnige dagen, maar op grijze koude dagen. Shirts met korte mouw worden verwisseld voor shirts met lange mouw. De thermo-onderkleding zit weer standaard in de tas en het publiek staat te koukleumen langs de lijn. Bij een middagwedstrijd gaan de lampen weer aan.
Waar de lampen aangaan zijn de kerstbomen, kerstborrels en nieuwjaarsrecepties. Het is ook de tijd van gezellig samenzijn. Daar doen wij bij de SAO Apeldoorn natuurlijk aan mee. Er is op 17 december een prachtige Kerstbingo.
Je kunt bij de viering van oud- en nieuwjaar lekkere oliebollen eten van bakker Toet. Een topaanbieding als je de olliebollen besteld bij de SAO-Apeldoorn, waarbij er ook een paar euro naar ons 100-jarig jubileum gaan.
Ik blijf maar leuke wedstrijden hebben. In Elden waren ze blijvverrast dat ik kwam opdagen bij een reservebeurt. Ik had beide clubs de afgelopen weken al gefloten en ook deze keer weer een fijne pot. Vorige week naar het gastvrije Tubbergen. De wedstrijden in de reserve hoofdklasse staan garant voor verzorgd en respectvol voetbal. Tubbergen was, in een grijze en koude ambiance, een maatje te groot voor Huissen. Ik had mij verheugd op een potje in de gastvrije Achterhoek, maar vanwege de bevroren kleigrond afgelast.
Ik wens jullie alvast hele fijne feestdagen!
Met sportieve groet,
René Beijen