In de 118e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.
Een drukke periode zo aan het eind van het seizoen.
Laat ik beginnen met het afscheid van Rein van Leeuwen. Rein sluit hiermee een periode af van 20 jaar actief zijn als scheidsrechter. Rein is woonachtig in Heerde, is actief in het bestuur van vv Heerde en staat aan het begin van een nieuwe periode in z’n leven. Het pensioen is aanstaande en Rein wil graag op zaterdag aanwezig zijn bij zijn cluppie vv Heerde. Aan een mooie en lange carrière van deze zaterdagscheidsrechter kwam op 25 mei een einde. Zijn laatste wedstrijd floot hij om de hoek bij Oene waarbij een aantal SAO-ers bij zijn afscheid aanwezig waren. Een verslag lees je op deze site.
Een heel ander afscheid is het afscheid van Harrie Hurenkamp. Vorig jaar berichten we al over zijn afscheidswedstrijd als actief scheidsrechter, maar op 15 juni neemt Harrie ook afscheid van de trainingsgroep. Harrie was de oudste trainende SAO’er. We zullen hem missen op het trainingsveld, maar hij is en blijft aanwezig op onze clubavond en als vrijwilliger.
Data om alvast in de agenda te zetten:
24 juni: familietoernooi
30 juni: afsluitende seizoen-BBQ
10 juli: grote schoonmaak van onze Haven, aanvang 18:30 uur.
Stedendriehoek
Na de coronaperiode hebben we het operationele overleg met onze collega-scheidsrechtersverenigingen Deventer en Zutphen weer opgepakt. Deze keer waren we te gast bij DSVenO. Fijn om weer bij elkaar te zitten.
In de operatie hebben we gesproken over: waar staan we nu? DSVenO is erg druk met de naderende verhuizing binnen Deventer en neemt ons mee in de stand van zaken. SZO heeft te maken met een aflopend erfpachtcontract in 2024 en wij bij de SAO zijn druk met de verduurzaming. In Deventer en Apeldoorn is het ledenaantal stabiel, in Zutphen worden inspanningen ondernomen om jeugdige scheidsrechters aan de SZO te binden. Wij hebben onderling onze ervaringen hieromtrent gedeeld.
We hebben vooruit gekeken naar de aanstaande ledenvergadering van de VCN ofwel landelijke COVS. Verder trekken wij als Stedendriehoek gezamenlijk op in de “Week van de Scheidsrechter”. Deze keer is het centrum van de activiteiten in Zutphen. De volgende afspraak is begin september en dan staat de organisatie van de Week van de Scheidsrechter prominent op de agenda.
Bestuursvergadering
Een lekker operationeel overleg, met veel activiteiten voor de boeg. We hebben gesproken over de geslaagde pokeravond, de interne spelregelfinale op 8 juni, het familietoernooi van 24 juni, de BBQ van 30 juni en de grote schoonmaak op 10 juli (aanvang 18:30 uur).
We hebben de vrijwilligersavond vastgesteld op 29 september. We gaan een klussenlijst maken en een aantal klusdagen vaststellen, daarop komt o.a. te staan impregneren muren, schuren en verven.
We zijn bijgepraat door onze penningmeester over de stand van zaken m.b.t. financiën en aanvragen subsidie. Jelle heeft ons bijgepraat over de ontwikkelingen binnen de jubileumcommissie.
De staat van het veld hebben we besproken. Naast de actie “rollen en prikken” hebben we gesproken over maaien en besproeien. Wij zijn als bestuur content met de grote animo voor het kledingpakket. Als laatste spraken we over de laatste wedstrijd van Rein van Leeuwen als actief scheidsrechter voor de KNVB.
ALV Sportraad
In de ALV van de Sportraad Apeldoorn stonden natuurlijk het jaarverslag en de financiën op het programma. We waren te gast bij AGOVV en werden meegenomen in de inspanningen die AGOVV heeft gedaan om weer een bloeiende vereniging te worden. Dit paste helemaal bij het verhaal van de voorzitter van de handbalvereniging. Tonnie van Rijn sprak over de inspanningen die de handbalvereniging heeft gedaan om de handbalvereniging te laten groeien in zowel aantal leden als binding met de vereniging. Een sportieve ambitie is alleen mogelijk als de vereniging dat kan ondersteunen met enthousiaste leden en vrijwilligers.
Vanuit de gemeente werden we op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen zoals subsidies m.b.t. duurzaamheid, tegemoetkoming prijsstijging en sportinfrastructuur. Meer weten over de sportraad, zie www.sportraad.nl
Onze grasmat
Op onze grasmat, het park aan de Boerhaavestraat, moet de basis worden gelegd voor onze fysieke prestaties. Een goed veld is daarbij een belangrijke randvoorwaarde. Het is goed om ons te realiseren dat gemeente Apeldoorn geen onderhoud aan sportvelden verricht. Dat betekent dat we alleen met de gemeente Apeldoorn in gesprek kunnen gaan over “het maaischema”. Wij hebben als SAO Apeldoorn aangegeven aan de wijkbeheerder dat wij graag zouden zien dat het gras op woensdag of donderdag gemaaid kan worden. De gemeente gaat dit opnemen met de aannemer van deze werkzaamheden.
Naast een goed gemaaid veld voorkomt een egaal veld blessures. Wij hebben als SAO Apeldoorn, met toestemming van de gemeente, een loonwerkersbedrijf ingeschakeld om het veld “te walsen en te prikken”. Op 1 juni konden wij voor de eerste keer ervaren hoe het was om op een gewalst en geprikt veld te mogen trainen. Een zeer prettige en aangename ervaring.
Afgelopen zomers waren droog en het gras werd al snel dor en geel. We hebben een sproeier aangeschaft en gaan dit jaar experimenteren met sproeien of dit bijdraagt aan een betere grasmat in de zomer.
KNVB conditietest nummer 2
De KNVB werkt aan een verbeterde methodiek van de beoordeling van de scheidsrechter. Daartoe willen ze ook weer een conditietest laten meewegen in de beoordeling.
Wij hebben als SAO Apeldoorn het geluk dat onze trainingsgroep wordt gebruikt om verschillende testen uit te proberen. In de eerste test zat een keerpunt binnen de tijdslimiet. De test werd mede daardoor erg pittig. Na de conditietest hebben we een enquête ingevuld en onze feedback gegeven.
Dit leidde ertoe dat de tweede test een aangepaste vorm was van de eerste test, dezelfde afstand en rustmomenten maar zonder keerpunt. Wij hebben deze testvariant vele malen prettiger ervaren en dat meegegeven aan Rutger Bekebrede van de KNVB. Binnenkort staat nog een derde test op het programma. Ik ben erg benieuwd naar deze variant.
Ik ben erg blij met de wijze waarop de KNVB de aanloop naar het wederom invoeren van de conditietest aanvliegt. Eerst uittesten, maar ook inspelen op de feedback van ons als trainingsgroep van de SAO.
ALV COVS
Op 3 juni hadden wij een zeer levendige jaarvergadering van de COVS. Ook hier natuurlijk weer het jaarverslag en de financiën op de agenda, maar er is meer. We zijn met 54 COVS-verenigingen vertegenwoordigd in een landelijk bestuur COVS. Ik geef het je te doen om als bestuur van de COVS te besturen met aan de ene kant 54 verenigingen en aan de andere kant de KNVB.
Het werd levendig bij het thema “werving en behoud”. Daar hebben de individuele verenigingen een mening over, de KNVB wil hiermee aan de slag en de COVS wil hier graag aan bijdragen en heeft daar financiële middelen voor gereserveerd. Dit moet allemaal passen in het plan “toekomstvisie” waaraan hard wordt gewerkt, maar dat op dit moment nog niet gereed is. We hebben afgesproken om zo snel als mogelijk een stappenplan te maken om tot die toekomstvisie te komen en daarin zal “werving en behoud” een belangrijke plek in krijgen.
Een ander levendig onderwerp is het geweld richting officials. Voor een aantal districten is de maat vol en “staken” wordt gezien als een reële optie om in te zetten en om daarmee aandacht te vragen voor dit onderwerp. Deze boodschap, dat het ons ernst is met geweld tegen officials, zal de COVS in het overleg met de KNVB op 13 juni overbrengen.
De interne spelregelfinale
Het is natuurlijk heel erg leerzaam om regelmatig spelregelvragen te beantwoorden op onze clubavonden, maar welke ambitieuze (assistent-)scheidsrechter wil nou niet in de finale om de hoofdprijs spelen. De best scorende SAO’ers stonden in de finale te weten: Jelle, Nicholas, Rick, Bram en Muhamed. In een uitverkochte Haven werd er gestreden om de podiumplekken. De finale bestond uit 34 vragen die werden gespeeld met Kahoot!-app. Dat is prachtig want naast de vijf finalisten waren er nog twaalf aanwezigen die ook meespeelden in deze finale, maar “buiten mededinging”, zoals dat heet. Prachtig om deze ambiance met z’n allen (ruim veertig aanwezigen) te kunnen genieten van deze finale. Heel lang stond Frans op een podiumplaats maar na de laatste vraag bleek dat er alleen “echte” finalisten op het podium stonden. Rick een prachtige derde plek, Nicholas kon helaas zijn titel niet prolongeren en werd tweede. Jelle (vorig jaar 2e) ging er nu met de hoofdprijs vandoor.
Nacompetitie
In het voetbalseizoen is de reguliere competitie voorbij. We hebben de spannende laatste potjes rondom de promotie- en degradatieplekken achter de rug. We zitten middenin de nacompetitie. Altijd weer een prachtige ervaring om met arbitrale trio’s deze wedstrijden te mogen leiden. Ik mocht zelf de wedstrijd Gendringen – Angerlo Vooruit leidden. Een wedstrijd zoals die hoort te zijn in de nacompetitie: sportief, het is erop of eronder, prachtig weer, veel publiek en strijd. Rusten met een gelijke stand en in de laatste 10 minuten besliste Gendringen de wedstrijd in hun voordeel.
Uit het boekje van 1974 “Spelenderwijs voetbalspelregels in beeld” de onderstaande afbeelding:
Veel plezier bij de laatste potjes op de velden!
Met sportieve groet,
René Beijen