In de 129e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.
Bestuursvergadering
Op 29 januari hadden wij een reguliere bestuursvergadering met een standaard agenda. Wij keken terug op een aantal activiteiten van de afgelopen maanden. Hoe zijn die verlopen en wat kon er (eventueel) nog beter? We kijken terug op een zeer succesvolle kerstbingo waarbij onze Haven eigenlijk te klein bleek voor het aantal aanwezigen. Een gezellige nieuwjaarsreceptie op onze clubavond. We hebben de zienswijze op het bestemmingsplan zwembad doorgenomen. De organisatie van het Technisch Weekend heeft een evaluatie uitgezet als voorbereiding op het volgend Technisch Weekend. We laten zien dat we bereid zijn om te reflecteren op ons handelen. Een prima eigenschap voor een (assistent-)scheidsrechter.
De komst van het warmtenet heeft ons doen besluiten om voorlopig geen grote investeringen meer te doen in verduurzaming, maar eerst even het informatiepakket van het energieloket af te wachten.
We hebben als bestuur besloten om onze clubavond op 6 juni te verkiezen boven het ter beschikking stellen van onze Haven voor de Europese verkiezingen. Uit gesprekken met de gemeente is duidelijk geworden dat er een keuze moest worden gemaakt en dat deze twee activiteiten niet samengaan op één dag. De gemeente respecteert onze keuze en wij hebben aangegeven een volgende keer weer graag mee te willen doen als stembureau.
Wij hebben een goed werkende alarminstallatie op onze Haven maar moesten op zoek naar een andere alarmcentrale. We zijn erin geslaagd om een andere alarmcentrale te contracteren.
In februari startte weer een cursus ‘Verenigingsscheidsrechter’ in onze Haven. Een mooie bijkomstigheid is dat deze cursus weer wordt gefinancierd door het Sportakkoord. Daarmee zijn er geen kosten voor de deelnemers (of hun vereniging). Eind februari ging ook weer een cursus SOIII van start. Er zit dus weer een nieuwe lichting scheidsrechters aan te komen.
Kortom, een goede vergadering, geen spannende zaken omdat wij mede dankzij jullie onze zaakjes goed op orde hebben.
Stedendriehoek
Drie keer per jaar komen we als scheidsrechtersverenigingen uit de Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen bij elkaar. Deze keer waren we te gast bij de SZO. We bespraken operationele zaken zoals: hoe kijken we terug op de Week van de Scheidsrechter, hoe gaat het bij onze eigen verenigingen, waar lopen onze leden tegenaan in relatie tot de KNVB en we bespraken de ontwikkelingen binnen de COVS.
Binnen onze verenigingen is een stabiel en rustig beeld. Daarnaast heeft de SAO aandacht voor realisatie zwembad, de DSVenO heeft last van de verhuisperikelen, de SZO heeft te maken met een aflopend huurcontract. Verder heeft elke vereniging zijn operationele zaken wel goed op orde. Wij willen als Stedendriehoek graag een fysieke avond met onze SB’ers organiseren. Persoonlijk contact komt de relatie en communicatie ten goede is onze gezamenlijke mening. Met betrekking tot de COVS hebben wij gesproken over de voortgang in de commissie Blauwdruk. We hebben ons volgende Stedendriehoek-overleg gepland voor de jaarvergadering van de COVS. Op deze wijze gaan wij goed voorbereid naar de ALV van onze landelijke vertegenwoordiger.
Fouten maken
De laatste tijd spreken we meer met elkaar over foute beslissingen die we hebben gemaakt in een wedstrijd. Ik vind dit een mooie ontwikkeling in het kader van zelfreflectie en ervan leren. Want natuurlijk nemen wij in een wedstrijd foutieve beslissingen. Als wij foutloos zouden zijn dan waren wij geen mens. Maar ja, je hebt wel fouten en fouten.
Zo overkwam het mij dat ik een directe rode kaart over het hoofd zag en op het veld slechts een vermaning gaf. Dit was halverwege de eerste helft. De getroffen speler moest na een paar minuten het veld verlaten en toen pas drong de ernst van overtreding tot mij door. Op weg naar de thee maakte ik mijn excuses. In de pauze kreeg ik deze fout niet uit mijn hoofd en het zou impact hebben gehad op mijn fluiten in de tweede helft ware het niet dat de coach zei: “je fluit een prima pot”. De tweede helft floot ik eveneens prima, maar ik bleef de hele dag maar malen in mijn hoofd dat ik dit over het hoofd had gezien.
Op onze clubavond eenzelfde verhaal. Een keeper pakt na wat geklungel een terugspeelbal in zijn handen als de aanvallers op hem afkomen. Door dat geklungel had de scheidsrechter een black-out. Hij floot niet voor een indirecte vrije trap voor de aanvallende partij, maar liet het spel doorgaan. De scheidsrechter floot een prima wedstrijd maar deze fout bleef de rest van dag in zijn hoofd hangen. Een foutje maken is menselijk. De scheidsrechters bij onze vereniging zijn niet voor niets lid bij onze vereniging. Ze willen beter worden en fouten voorkomen. Maar tsja, fouten maken hoort erbij. Niet te vaak en zeker niet al te spelbepalend, maar het hoort wel bij het spelletje.
Fijn dat we dit met elkaar kunnen delen. Het lucht op en we kunnen met een frisse kop weer naar de volgende wedstrijd.
Sportcafé
Het Sport- en Beweegakkoord II is gestart met het organiseren van sportcafés voor iedereen die belangstelling heeft voor de sport in Apeldoorn. Deze gelegenheden bieden podium voor onderwerpen die spelen in de sport en het ontmoeten van bestuurders, organisaties en belangstellenden in de sport. Wij waren uitgenodigd voor het eerste Sportcafé met als thema ‘Een gelukkige vereniging is een succesvolle vereniging’. Hierin zal ook een terugkoppeling worden gegeven op de resultaten van de in 2023 gehouden verenigingsmonitor en het vervolg dat daaraan gegeven zal worden.
Job van Eunen heeft samen met Roel van der Weide vier jaar lang aan een boek gewerkt over een nieuwe aanpak om succesvol te verenigen. Hij heeft twaalf jaar bij het Korfbalverbond gewerkt en is nu werkzaam bij NOC*NSF als adviseur lokale sport. Job heeft ons meegenomen hoe een vereniging een gelukkige toekomst tegemoet gaat. Een toekomst waarin leden zich gedragen als eigenaar en waarin sociale veiligheid, gelijkwaardigheid en samen de positieve boventoon voeren. Dit is waardevolle kennis die wij als bestuurders weer meenemen naar onze vereniging.
Deze avond werden ook de resultaten van de Verenigingsmonitor die in 2023 is gehouden door het Mulier Instituut, in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Veel verenigingen in Apeldoorn hebben daaraan deelgenomen. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat Apeldoornse verenigingen hoger scoren dan het landelijk gemiddelde. Maar ook in Apeldoorn is genoeg verbeterpotentieel. Elke vereniging die mee heeft gedaan aan het onderzoek krijgt een persoonlijk gesprek. Daarnaast kan elke vereniging ondersteunt worden door de gemeente, de sportraad en/of centrum sport en beweging.
Wedstrijden
Het was erg karig met mijn KNVB-aanstellingen in de maanden december, januari en februari. Daarnaast had ik ook nog eens de pech met afgelastingen. Van de wedstrijden die wel doorgingen heb ik heb genoten van een potje in de Apeldoornse competitie Onder 23. Op de Winkewijert troffen twee jonge, aan elkaar gewaagde, ploegen elkaar. Columbia ging met kleinst mogelijke winst (1-0) aan de haal, maar zowel de thuisploeg als de bezoekers uit Uddel (Pr. Bernhard) konden terugkijken op een zeer geslaagde wedstrijd. Als clubscheidsrechter mocht ik het 4e elftal van mijn dorpsclub fluiten tegen een 2e elftal uit de stad. Beide elftallen hadden elkaar al vaker ontmoet en zijn aan elkaar gewaagd. Dat was ook deze zaterdagmiddag het geval. Beide partijen inclusief de scheids hebben vele meters afgelegd. Het was leuk, energiek en doelpuntrijk waarbij de bezoekers de winst meenamen naar huis. De derde helft bij onze dorpsclub betreft het gezamenlijk afsluiten van de sportdag met de clubscheidsrechters en de gastheer onder het genot van een hapje en een drankje.
De kans op droge dagen wordt steeds groter. Veel plezier op de velden!
Met sportieve groet,
René Beijen