‘Van de Voorzitter’ (131)

ledenvergadering

In de 131e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.

In deze van de voorzitter veel KNVB-nieuws. Elk jaar besteed ik wel een keer aandacht aan de emoties die spelen rondom rapportage en de ranglijst. Bij onze vereniging zitten nu eenmaal veel ambitieuze scheidsrechters, die allemaal hogerop willen en er zijn ook scheidsrechters die willen leren van hun rapportage. Met alle signalen die de KNVB daarover heeft ontvangen, is een nieuw begeleidingsproces ontwikkeld. Wat mij betreft een goede stap voorwaarts. Gelukkig zullen beoordelingen in de toekomst ook blijven leiden tot emoties, want dat toont de betrokkenheid en gedrevenheid van onze scheidsrechters.

Het begeleidingsproces vanaf seizoen 2024-2025
De (assistent-)scheidsrechters worden tijdens het voetbalseizoen gerapporteerd. Het is aan de KNVB om de juiste middelen aan rapporteurs te geven. Het doel is om de scheidsrechters te stimuleren om zichzelf te blijven ontwikkelen. Daarom wordt het begeleidingsproces voor scheidsrechters vanaf het seizoen 2024-2025 vernieuwd.

Het begeleidingsproces gaat vanaf seizoen 2024-2025 bestaan uit twee delen:

  1. Een beoordeling van de competenties van een (assistent-)scheidsrechter door de begeleider
  2. Een zelfreflectie gestart door de (assistent-)scheidsrechter waarop de begeleider feedback kan geven

De benaming van de functie ‘rapporteur’ zal veranderen naar ‘begeleider’.

De begeleider/coach maakt altijd een beoordeling van de scheidsrechter die hij/zij heeft bezocht door middel van een vragenlijst met scores. De ondersteunende tool “Official Portal” wordt vervangen door de app “Wedstrijdzaken”. De score van een begeleider zal nog steeds worden gebruikt als input voor de ranglijst. De competenties waarop de scheidsrechter wordt beoordeeld, blijven hetzelfde.

In de onderstaande kaart zijn de verschillen tussen het huidige seizoen en komende seizoen op een rijtje gezet.

Promotie/degradatie
Wat zeker ook tot emoties zal leiden zijn de veranderingen in het seniorenvoetbal met betrekking tot promotie/degradatie (P/D).

Onze gedreven leden bij de SAO-Apeldoorn werken hard aan hun fysieke en mentale conditie. Dat willen we natuurlijk allemaal graag beloond zien, het liefst met een promotie. Het is logisch dat dit niet ieder jaar het geval kan zijn😊. Sterker nog, er vind dit jaar een verandering plaats die leidt tot minder promoties en meer degradaties. Op 19 juni weten we waar we staan!

De KNVB schrijft hierover:
Veranderingen in seniorenvoetbal P/D
Voor scheidsrechters actief in het seniorenvoetbal (veld) zijn er aanzienlijke veranderingen in de P/D-regeling voor komend seizoen. Door de aanpassingen in de voetbalpiramide ontstaat er een afname van het aantal wedstrijden en dat kan leiden tot een overschot aan scheidsrechters in een groep. Hierdoor kunnen minder scheidsrechters omhoog worden geplaatst en kan het voorkomen dat meer scheidsrechters worden teruggeplaatst. Onthoud dat een mogelijke degradatie niet direct betekent dat je wedstrijdpakket kwalitatief minder wordt.

De voetbalpiramide in het seniorenveldvoetbal is flink gewijzigd:

  • Het totale aantal poules in de eerste klasse tot en met de derde klasse wordt teruggebracht. Verspreid over de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 wordt het aantal eerste klasse poules teruggebracht van 11 naar in totaal 8 poules. De tweede klasse gaat van 22 naar 16 poules en de derde klasse van 42 naar 32 poules.
  • Aan het einde van de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 vond/vindt een versterkte degradatie plaats, zodat de optimale piramide met ingang van seizoen 2024/’25 is gevormd.
  • In de vierde en vijfde klasse zal het aantal teams per poule variëren. Dit is afhankelijk van het aantal teams in de regio en het maatwerk om de reisafstanden te beperken.  
  • Met ingang van dit seizoen zitten tot en met de eerste klasse zaterdag- en zondagteams gemengd bij elkaar in één poule.

Naast bovengenoemde wijzigingen is er in een groot aantal districten ook een verschuiving van het voetbal op zondag naar de zaterdag. Dit zorgt er voor dat het competitieaanbod op zondag in sommige regio’s flink afgenomen is.

Wat betekent de gewijzigde voetbalpiramide voor scheidsrechters?
Het aanbod van wedstrijden op een bepaald niveau is bepalend voor het aantal scheidsrechters dat in een groep actief kan zijn. Op het moment dat het aantal wedstrijden op een bepaald niveau afneemt of dat er te veel scheidsrechters in een groep zitten, heeft dit direct gevolgen. Het kan betekenen dat je minder vaak boven pakket wordt aangesteld, meer aan de onderkant van het wedstrijdpakket wordt aangesteld of meer reserve staat. De KNVB krijgt signalen van scheidsrechters dat dit nu al gebeurt. Een andere oplossing wordt gevonden in de kwaliteit van het wedstrijdpakket. Dit betekent bij een eventuele degradatie of niet promoveren dan ook dat het wedstrijdpakket kwalitatief minder wordt voor scheidsrechters? Nee zeker niet! Doordat er meer teams uit de eerste tot en met de derde klasse lager gaan spelen, zal het niveau van de onderliggende klassen naar verwachting stijgen. Dat betekent bij het doen van een stap terug op papier, dat het niveau minder hard zal dalen. En als je op papier niet promoveert, zal de kwaliteit van de wedstrijden in ieder geval wél hoger zijn.

Wij realiseren ons dat de huidige PD-regeling ingrijpend is, maar ook noodzakelijk om de klachten over het wedstrijdpakket meer in balans te krijgen. Tijdens het uitvoeren van de P/D in juni zullen we met de inzichten van dan bepalen hoe strak we ons aan de gepubliceerde P/D moeten houden. Uiteraard zullen we niet nalaten om daar waar het kan de P/D positiever uit te voeren. Het uiteindelijke doel: een evenwichtiger wedstrijdpakket voor alle (assistent-)scheidsrechters met ruimere mogelijkheden om aan de bovenkant van het wedstrijdpakket aangesteld te worden en door te groeien naar hogere niveaus.

De groepsindeling voor het seizoen 2024/’25 zal op woensdag 19 juni gecommuniceerd worden.

Reservelijst
Net zoals de rapportages en P/D leiden ook reservebeurten tot emoties. Ik sloot mijn laatste column af met “lekker veel aanstellingen” en dat kwam omdat ik (buiten mijn schuld om) achterliep in het aantal wedstrijden. Het omgekeerde gebeurt nu ook, scheidsrechters de voorliepen met het aantal aanstellingen staan nu vaker op de reservelijst. Zolang “het staan op de reservelijst” leidt tot zoveel emoties, zit het wel goed met de motivatie van onze leden. Helaas zijn er ook scheidsrechters die het niet zo nauw nemen met de afzeggingen waardoor een reservelijst noodzakelijk is.

Tot zover de scheidsrechterszaken m.b.t. rapportages, promotie/degradatie en reservelijst. Nu aandacht voor het reilen en zeilen binnen de SAO Apeldoorn.

Bestuursvergadering 8 april
Op de agenda de standaardonderwerpen zoals opening, mededelingen, notulen, actielijst, highlights, in-en uitgaande post, voortgang binnen commissies, penningmeester, rondvraag en sluiting. De extra geagendeerde onderwerpen waren: verhuur aan gemeente, groot onderhoud, klussenlijst, IALV, zomertrainingen en piepvlaggen.

De verhuur van onze Haven op de woensdag wordt steeds concreter. De gemeente wacht op groen licht m.b.t. herinrichtingszaken rondom de Vlijtseweg. Bij groen licht heeft de gemeente behoefte aan extra ruimte en daarbij hebben ze onze Haven op het oog. We zijn bezig met een klussenlijst voor kleinere onderhoudswerkzaamheden aan onze Haven. Denk daarbij aan schuren en schilderen van alle houtdelen, het dak van onze Haven ontmossen/ontgroenen, barvloer herstellen, verlichting aan achterzijde, dat soort zaken. Wij hebben data geprikt waarop onze leden ons kunnen ondersteunen met deze activiteiten. Een oproep zal volgen.

Om inzicht te krijgen in de grote onderhoudsklussen hebben we een eerste vingeroefening gedaan. Wat zijn deze klussen, wat kosten ze en wanneer zouden ze aan de orde kunnen zijn. Dit levert een financieel plaatje op van toekomstige uitgaven. Voor een kleine vereniging als de onze heeft dat impact. We hebben nu een eerste inzicht en het onderwerp zal periodiek terugkomen op onze agenda.

  • Onderhoud veld: wij hebben besloten om weer een impuls te geven aan ons trainingsveld omdat een belangrijke randvoorwaarde is voor ons als scheidsrechtervereniging.
  • Zomertrainingen: we willen gratis meetrainen in de zomer stimuleren en hopen dat we daar een aantal leden aan over houden.
  • Piepvlaggen: onze piepvlaggen werken niet meer naar behoren. Wij hebben als bestuur besloten om deze te vervangen.

Informele Algemene Ledenvergadering 11 april
Het is een goed gebruik binnen de SAO Apeldoorn dat we in april een informele ALV hebben. Dit is ooit ingesteld om als bestuur in gesprek te gaan met leden. De laatste jaren zijn er weinig vragen en dat vind ik een goed teken. Ik leg dat uit dat wij als bestuursleden op clubavonden goed benaderbaar zijn. Er zijn elke clubavond wel minstens drie bestuursleden aanwezig die aanspreekbaar zijn en daar wordt ook gebruik van gemaakt.

Ik pik er twee vragen van deze avond tussenuit. De eerste vraag ging over de mogelijke verhuur van onze Haven. De vraag komt van de gemeente en wij hebben als bestuur aangegeven (na het raadplegen van onze kantinebeheerder) om op dat verzoek in te gaan. Dit is iets nieuws en op de vragen vanuit onze leden hebben wij antwoord gegeven. Een andere vraag die ons als actieve scheidsrechters raakt, is de gesteldheid van ons trainingsveld. En daar begint het al, het is een openbaar park waar vele groepen gebruik van maken. Wij kunnen anderen niet verbieden om gebruik te maken van het park, maar van het intensieve gebruik heefthet grasveld flink te lijden. De impuls vorig jaar van rollen en prikken op kosten van de SAO Apeldoorn heeft het veld een groot aantal maanden goed gedaan. Tegen de afgelopen natte periode is geen enkel grasveld bestand. Wij hebben als bestuur besloten om opnieuw deze impuls van rollen-prikken uit te voeren op onze kosten, omdat wij een goed trainingsveld tot de basisbehoefte van onze vereniging vinden behoren. Vanuit de zaal was er veel bijval voor dit initiatief, maar ook verontwaardiging dat wij als enige gebruiker voor deze kosten moeten opdraaien, terwijl andere sporters hier ook van profiteren.

Spelregels
Na spelregelvragen m.b.t. handsbal, was deze week het onderwerp de scheidsrechtersbal.

Hoe vaak we nog steeds op het veld horen: “scheids, ik schiet die bal wel even terug”, zijn de regels rondom de scheidsrechtersbal nu al wel weer een paar jaar geleden veranderd. Op de spelregelavond bleek dat wij als scheidsrechters er wel veel van af weten, maar slechts een enkeling had alle vragen goed. Weer een mooi voorbeeld hoe we toch met z’n allen (op die enkeling na) weer met meer spelregelbagage op het veld staan.

Uit de spelregels 2023-2024:
Regel 8:  Het begin en de hervatting van het spel

Een scheidsrechtersbal is de spelhervatting als de scheidsrechter het spel heeft onderbroken en de regels niet in één van de hiervoor genoemde hervattingen voorzien.

De scheidsrechtersbal Procedure

  • Het laten vallen van de bal gebeurt voor de doelverdediger van de verdedigende partij in het eigen strafschopgebied, wanneer het spel werd onderbroken:
    • terwijl de bal in het strafschopgebied was, of
    • de laatste keer raken of spelen van de bal in het strafschopgebied was;
  • In alle overige gevallen, laat de scheidsrechter de bal vallen voor één speler van het team dat de bal als laatste raakte. Dit gebeurt op de plaats waar de bal het laatst een speler, iets of iemand van buitenaf of, zoals beschreven in Regel 9.1, een wedstrijdofficial raakte;
  • Alle overige spelers (van beide teams) moeten ten minste 4 meter afstand houden van de bal, totdat deze in het spel is.

De bal is in het spel zodra deze de grond raakt.

Overtredingen en straffen
Een scheidsrechtersbal wordt overgenomen:

  • wanneer de bal wordt geraakt door een speler, voordat de bal de grond raakt;
  • als de bal, nadat deze de grond heeft geraakt, buiten het speelveld terechtkomt, zonder te zijn geraakt door een speler.

Als de bal in het doel gaat zonder door ten minste twee spelers te zijn geraakt wordt het spel hervat met

  • een doelschop als de bal in het doel van de tegenpartij gaat;
  • een hoekschop als de bal in het eigen doel gaat.

Wedstrijden
Ik ben in de gelukkige omstandigheid om drie KNVB-aanstellingen op rij te mogen hebben gehad en daarnaast heb ik een halve finale O23 mogen fluiten. Ik heb mijn dorpsclub al gemeld dat ik op de reservelijst sta en op de zaterdag beschikbaar ben als clubscheidsrechter.

Ik had twee aanstellingen in de 3e klasse, een degradatiepotje en potje tussen de koplopers. Daarnaast had ik een uitstapje naar Brabant (een na-aanstelling) tussen twee dorpsclubs die op acht kilometer van elkaar liggen. Een derby in de middenmoot van de 4e klasse, waarbij de DJ na de wedstrijd ervoor zorgde dat het nog lang gezellig was.

Ik had het geluk dat bij twee van deze wedstrijden een SAO’er kwam kijken. De feedback in de rust en het nabespreken van de wedstrijd heeft mij erg veel opgeleverd.

Net voordat ik deze column wil insturen krijg ik een filmpje van een gerold en geprikt trainingsveld. Dat gaan we eens lekker uittesten op de donderdagavond!

Veel plezier op de velden!

Met sportieve groet,
René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn