‘Van de Voorzitter’ (23)

ledenvergadering

In de 23e ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter en scheidsrechter van de SAO Apeldoorn.

In mijn vorige column schreef ik over molestatie. Een onderwerp dat toen actueel was binnen onze vereniging. De afgelopen maand is de gevoelstemperatuur op het veld van -20 opgelopen naar +20. We komen in de eindfase van de competitie en dat betekent veel potjes “die er toe doen”.

Het is de fase waarin wij als getrainde scheidsrechters het onderscheid maken. Wij zijn goed getrainde scheidsrechters, zowel fysiek als mentaal. Wij maken elkaar sterker op de donderdagavond. Het weer wordt beter en we komen weer vaker bij elkaar kijken. Wij, scheidsrechters, kijken met een andere bril naar de wedstrijd dan de spelers of de supporters. Heerlijk als we elkaar na de wedstrijd feedback kunnen geven. Daar worden we beter en completer van.

Het is bestuurlijk gezien een drukke periode. Ik wil er 4 punten uithalen:

  • Workshop clubarbitrage
  • COVS Oost bijeenkomst
  • Informele algemene ledenvergadering
  • ARAG-certificaat SP Teuge

De SAO Apeldoorn is er voor de scheidsrechter, elke scheidsrechter. Wij kunnen dit niet genoeg benadrukken en organiseren daarom ook activiteiten voor clubscheidsrechters en voor de voetbalclubs zelf. Een van die activiteiten was de avond voor clubarbitrage. In ons clubhuis “De Haven” waren 17 verenigingen aanwezig om na te denken over clubarbitrage en om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Het was een succesvolle avond en op onze website kunt u hierover meer informatie vinden.

De voorzitters van de COVS’en zoeken elkaar, ondanks het wegvallen van de districtsstructuur, nog regelmatig op. Dit keer kwam het initiatief van de landelijke COVS. In onze “Haven” ontving Pol Hinke, voorzitter COVS,  de voorzitters van de scheidsrechtersverenigingen uit Oost. Dit zijn overigens 13 verenigingen. Bij deze overleggen is Frank Sanders, onze vertegenwoordiger van Oost ook altijd aanwezig. Tijdens deze avond werden de volgende onderwerpen besproken:

  • “Rondje langs de velden”. Daarbij komen kerntaken, missie & visie aan bod.
  • Samenwerking binnen de COVS-verenigingen
  • Communicatie. Het VCN licht kort haar visie op de interne communicatie toe. Daarna vindt er een gesprek plaats over communicatie binnen de COVS.
  • Uitvoering activiteitenplan. Het VCN licht kort haar visie op de uitvoering van het activiteitenplan toe. Daarna wordt aan de hand van enkele vragen dit onderwerp besproken.

Het was een goede avond, waarbij op het thema “elkaar versterken” weer een stap is gezet.

Onze SAO informele ALV was op 3 april.  Doel van deze informele ALV is door middel van tweerichtingsverkeer met jullie als leden in gesprek te zijn over onderwerpen die ons bezighouden. De aanwezigheid van 20% van onze leden laat zien dat deze avond voorziet in jullie behoefte.  Met jullie input kunnen wij als bestuur beter rekening houden met jullie wensen. Ik zeg niet dat wij als bestuur alle wensen honoreren maar wel goed luisteren wat er leeft en daar zo goed mogelijk rekening mee houden. Het is tenslotte “onze vereniging”. Het afgelopen jaar was bestuurlijk gezien een rustig jaar. De vereniging draait, zaken die moeten worden opgepakt of aangepakt, worden ook daadwerkelijk aangepakt. Vorig jaar meldde ik dat we als bestuur weer compleet waren. Dit jaar staat er een bestuurwisseling gepland. Onze penningmeester Marcel Zijlstra is aftredend en niet herkiesbaar in oktober 2018. We hebben nog een half jaar om een geschikte kandidaat te vinden. Natuurlijk zitten wij als bestuur niet stil. Maar jullie tips of zelfs jullie kandidatuur stellen wij zeer op prijs.

Als bestuur waren wij aanwezig bij de uitreiking van ARAG-certificaat voor sportclub Teuge. Het ARAG-certificaat wordt verstrekt aan sportclubs die hun scheidsrechterszaken zeer goed op orde hebben. Op dit moment zijn er 77 clubs die in het bezit zijn van zo’n certificaat. Een prestatie van formaat!

Na de opening door voorzitter Debbie Rib, ging bestuurslid voetbalzaken Jacco Blumink in op de activiteiten die Sportclub Teuge allemaal ontplooit op het gebied van scheidsrechterszaken. Wat mij daarin bijblijft is dat scheidsrechters binnen SP Teuge de waardering krijgen en begeleiding krijgen die ze verdienen. Een podium binnen de vereniging en op de site (waar ook een nieuwsitem aan de uitreiking van dit certificaat is te vinden). Complimenten aan Jeroen Manschot (eredivisie scheidsrechter) en Jan Siebelink (ARAG) die van deze avond een terecht feestje maakten.

Bestuurlijke zaken zijn er alleen maar omdat “er gefloten wordt”. Uit onze verhalen in de app en op de donderdagavond kan ik niet anders concluderen dat het goed gaat. De sfeer en de passie zit er bij ons goed in. De wedstrijdverslagen zijn positief en er is ruimte voor reflectie.

Zelf was ik in deze periode veel actief in de Achterhoek en Arnhem-Nijmegen. Bij een potje dichter in de buurt (Activia-Haarle) had ik het geluk dat Jelle en Luuk bij deze wedstrijd kwamen kijken. Het was een wedstrijd waarbij Haarle aan het kortste eind trok en veel arbitrale beslissingen in hun nadeel uitvielen. Dit leidde natuurlijk tot irritatie zowel bij mij als bij Haarle. Genoeg stof tot napraten in de kleedkamer. Ik had zelf niet het idee dat ik een slechte wedstrijd had gefloten, maar voor het eerst sinds tijden werd ik zelf beïnvloed door deze irritatie. Luuk en Jelle gaven hun beeld hoe ze de beslissingen tegen Haarle hadden beleefd en hoe ik dit in het vervolg zou kunnen oplossen. Verder vooral veel complimenten over mijn fluiten en looplijnen en volgen. Met deze tips kan ik verder en ik stapte met een heel ander gevoel de kleedkamer uit dan ik erin was gestapt. Gewoon een goede pot!

Ik wens onszelf mooie wedstrijden. Er staan mooie en spannende potjes op het programma, die vragen om scherpte. Er staan ook potjes op het programma die nergens meer om gaan. Juist die potjes vragen ook om scherpte.

Veel plezier op de voetbalvelden!

Met sportieve groet,

René Beijen

René Beijen

René Beijen – Voorzitter SAO Apeldoorn