In de 37e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.
Ik ben nu zo’n 7 jaar lid van de SAO Apeldoorn. Op onze clubavond zie ik al 7 jaar dezelfde “die-hards” trainen en ook al 7 jaar dezelfde “kaarters” en “vaste gasten”. Rondom die vaste kern komen en vertrekken er weer mensen. Afgelopen donderdag was het weer lekker druk op de training en op onze clubavond. Wat mij opviel was dat de trainingsgroep aan het verjongen is.
Toen ik zeven jaar geleden begon, stonden van de “oude garde” Patrick van Bork, Rein van Werven, Gertie Schol en Harrie Hurenkamp steevast op het trainingsveld. Het trainen is voor hun voorbij en gelukkig kunnen we ze nu rekenen tot de “vaste gasten” op onze clubavond. En zonder ook maar iemand te kort te willen doen, mis ik twee gasten op het trainingsveld die altijd voor een lekker sfeertje zorgden maar nu niet meer trainen. Voor mij zijn dat André Kleverwal en Evert Petersen. Het sfeertje blijft, daar zorgen nu weer anderen voor. Maar het is natuurlijk ook goed dat er natuurlijk verloop is binnen een groep, want dat betekent dat er ook weer nieuw bloed bij bijkomt met “de jonge honden”, zoals Rick, Melvin, Daniël, Nicholas, Twan.
Het maakte ook dat ik mij realiseerde dat ik niet meer tot de middengroep behoor. Zeven jaar geleden was er een middengroep van 45-55 jaar en daarnaast de jonkies en de oudjes. Nu hebben we een middengroep van 20-30 jaar en daarnaast de jonkies en de oudjes. Ben ik nu dan een oudje? Tsja misschien wel, maar ik wil het trainen net zo lang volhouden als Patrick, Rein, Harrie en Gertie. D dus ik sta nog minimaal 10 jaar en liever nog 15 jaar op het trainingsveld.
En dan een geheel ander onderwerp. De VAR doet z’n intrede in het amateurvoetbal. Ja, je leest het goed. Werden we vorig jaar als scheidsrechter van de amateurs nog wel eens geconfronteerd door spelers die het gebaar “van het scherm” maakten. Dit jaar gaat het weer een stap verder en worden foto’s en beelden van mobieltjes uit het publiek aangeboden aan de scheidsrechter om de beslissing nog eens te heroverwegen.
In onze app-groep kwam een bericht voorbij uit Silvolde. Gelukkig had de scheidsrechter van dienst in de hoofdklasse A neutrale assistenten om hem te ondersteunen. De fotografe werd het veld uit gedirigeerd. Dat lijkt een unicum maar in dezelfde week floot ik een wedstrijd in mijn eigen dorp O17-3 en keurde een doelpunt af van de thuisploeg wegens buitenspel. Mijn assistenten waren “vaders van de jongens” die de spelregels goed begrepen en mij ook prima assisteerden. Vanuit het thuispubliek werden mij beelden aangeboden om het ongelijk van mijn beslissing (en de assistent) aan te tonen. Daar ben ik natuurlijk niet op ingegaan. Maar dit wordt wel een factor om als scheidsrechter rekening mee te houden. Hoe ga ik hiermee om? Welke sanctiemaatregelen heb ik? Na de wedstrijd heb ik een gesprek gevoerd met “plaatselijke VAR” en hem laten inzien wat zijn reactie deed met zowel de spelers als zijn vriendjes in het publiek. Nu een onschuldig potje voetbal, maar straks misschien wel realiteit in een promotie-degradatiewedstrijd.
Op het bestuurlijk vlak was er de jaarvergadering van de landelijke COVS en het periodieke overleg van de scheidsrechtersverenigingen in de stedendriehoek. De jaarvergadering van de COVS stond in het teken van de aftredend voorzitter Pol Hinke en de benoeming van de nieuwe voorzitter. Het landelijk bestuur heeft een kandidaat voorgedragen en vanuit de scheidsrechtersverenigingen is ook een kandidaat voorgedragen. In een stemming is de kandidaat die voorgedragen is door het landelijk bestuur met grote meerderheid gekozen.
De agenda bevatte naast de standaard onderwerpen zoals jaarverslag en verslag penningmeester ook: lidmaatschappen, data lidmaatschappen, update portefeuillehouders, activiteitenplan 2019 en 2020, contributie verlagen van € 18,- naar € 15,-, financiële prognose 2021 en 2021 en bespreking landelijke spelregelwedstrijden. Onze vice-voorzitter André Bakker was namens de SAO Apeldoorn aanwezig bij deze vergadering. Mocht je meer willen weten, schiet André (of een ander bestuurslid) gerust even aan.
De nieuwe voorzitter van de landelijke COVS is Ron Sothewes, voor ons een oude bekende, want tot voor kort was Ron de voorzitter van DSVenO. Wij wensen Ron veel succes in deze nieuwe functie.
Tijdens het Stedendriehoek-overleg stonden op de agenda: opening, evaluatie JAV COVS, gezamenlijke promotieactiviteiten en COVS-informatiestandje Stedendriehoek, evaluatie samenwerking en afspraken KNVB Noord-Oost, organisatie Week van de Scheidsrechter 2019, noodzaak om contacten tussen scheidsrechters en SB’ers te verbeteren of te structureren en evaluatie samenwerking SAO-DSV-SZO seizoen 2018-2019. Mocht je informatie willen hebben over één van deze onderwerpen, schiet mij of één van de andere bestuursleden dan even aan.
Het zijn spannende tijden in en rondom het veld. Naast de al behaalde kampioenschappen (of degradatie) is het nu de tijd van beslissingen op het veld. Hopelijk mogen velen van ons leiding geven aan één van deze wedstrijden. De landelijke spelregelfinales komen er aan. Natuurlijk hebben we onze eigen interne spelregelfinale binnen de SAO-Apeldoorn, die op 6 juni wordt gehouden.
Maar ook vele ambitieuze scheidsrechters kunnen niet wachten op het verlossende woord “jij bent gepromoveerd”. Ik hoop dat jouw verwachtingen mogen uitkomen.
Tot die tijd, veel plezier in en rondom de velden!
Met sportieve groet,
René Beijen