In de 56e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter, met in deze editie aandacht voor het beëindigen van de amateurcompetities.
Het bericht dat de Coronamaatregelen werden verlengd tot minstens 28 april heeft tot gevolg dat we voorlopig thuisblijven, ook tijdens Pasen. Op 21 april horen we óf en wanneer er kan worden gestart met intelligente afbouw van de maatregelen, maar Rutte voegt daar meteen aan toe dat het een weg “van de lange adem is”.
Voor ons staat de gezondheid van eenieder en daarmee ook de gezondheid van onze SAO-leden op de eerste plaats. De andere kant van de medaille is dat wij als scheidsrechtersvereniging wel worden geconfronteerd met “het doorgaan van de vaste lasten” maar dat daartegenover “nul” kantineomzet staat. Deze consequentie moeten we voor lief nemen en we zullen als bestuur kijken óf en welke maatregelen wij in de toekomst moeten nemen om dit verlies op te vangen.
Afscheid van twee iconen
Het bericht dat de KNVB heeft besloten om de competities in het amateurvoetbal niet meer te hervatten heeft zo z’n consequenties. Een consequentie die ik niet direct zag aankomen was een Facebook-bericht van een SAO-lid. Ik ken twee leden binnen onze vereniging die na dit voetseizoen hun “fluit aan de wilgen hangen”. Het KNVB-besluit was daarmee ook per direct het einde van hun actieve carrière. Dat was niet het einde dat zij voor ogen hadden. We hebben het over Gerard Jansen en Meine de Boer. Twee leden die bij elkaar al wel 100 jaar op het veld staan, waarvan ruim 80 jaar als scheidsrechter. Bij elkaar zal dat wel neerkomen op zo’n 2.000 wedstrijden. Dat zijn zomaar 18.000 kilometers op de velden, 100 paar voetbalschoenen, ruim 200 scheidsrechtersshirtjes en een badkuip vol shampoo. Als je dat op je in laat werken verliest het voetbal en de arbitrage twee “iconen”. Dat mogen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ik hoop dat als de tijd daar is, we daar nog op gepaste wijze bij stil kunnen staan.
Promotie/degradatie
Verder hebben wij als officials allemaal een mail gehad van de KNVB. Daarin stond;
“In de berichtgeving is gemeld dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. We kunnen ons voorstellen dat dit de vraag oproept: wat betekent dit voor mij als (assistent-) scheidsrechter? Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een voorstel, hoe we om willen gaan met de huidige P/D-regeling voor (assistent-) scheidsrechters. Om een goed beeld van de toekomstige situatie te hebben is het belangrijk dat wij weten wat jouw plannen voor volgend seizoen zijn. Wil je overstappen van dag of bijvoorbeeld van de jeugd naar de senioren, wil je stoppen als (assistent-) scheidsrechter? Geef dat dan zo spoedig mogelijk, maar graag uiterlijk voor 30 april, aan bij je Steunpunt. We willen zorgvuldige keuzes maken, in het belang van de ontwikkeling en het plezier van alle (assistent-)scheidsrechters. We betrekken hierbij ook de landelijke COVS, om tot een breed gedragen aanpak te komen.”
Wij hebben als bestuur overleg gehad en zijn tot een standpunt gekomen dat wij aan de COVS hebben gestuurd. Wij zijn als bestuur van mening dat er dit jaar geen degradaties van scheidsrechters horen plaats te vinden. De officials die op dit moment onderaan de ranglijsten staan, hadden in de tweede seizoenshelft nog de mogelijkheid om zich te revancheren en een goed rapport te halen. Tegen promoties hebben wij als bestuur geen bezwaren.
Ik wil eigenlijk afsluiten met de woorden die mijn opa uitsprak tijdens de oliecrisis; “ut bint roare tieden, hou oe haaks” oftewel “Het zijn rare tijden, let goed op jezelf”. Let goed op jezelf, hou contact met anderen. Bel elkaar eens op. Als bestuur hebben we deze handschoen opgepakt en bellen we met onze seniore leden.
Met sportieve groet,
René Beijen