In de 58e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.
Op vrijdag 24 april werd ik ’s morgens vroeg door scheidsrechter Gerard Jansen gebeld. Het vroegtijdig einde van het amateurvoetbal dit seizoen vanwege COVID-19 heeft Gerard heeft besloten om nog 1 jaar door te gaan met fluiten. Het worden dus 40+1 jaar!
Collega-scheidsrechter Meine de Boer blijft bij zijn besluit om na ruim 20 jaar te stoppen met fluiten. Zo zie je maar dat de corona-maatregelen voor de één wel en voor de ander niet een reden zijn om op een genomen besluit terug te komen. Begin mei lichten Gerard en Meine hun besluit toe in een artikel van de Stentor.
Inmiddels heeft de KNVB ook een besluit genomen met betrekking tot de eindstand in het betaald voetbal. Op voorhand was al duidelijk dat er winnaars en verliezers zouden zijn. Persoonlijk vind ik dat de gemakkelijkste positie voor besluitvorming. Alleen het besluit bepaalt wie de winnaars en verliezers zijn en daarmee ook wie tevreden is met het besluit en wie ontevreden is met het besluit. Maar je leert ook je pappenheimers kennen in het traject naar het besluit toe. In dit traject naar besluitvorming werd de media regelmatig gezocht door diverse clubs in een poging om de zaak te beïnvloeden.
Waar ik uiteindelijk de meeste sympathie voor heb is de reactie op het genomen besluit van De Graafschap directeur, Hans Martijn Ostendorp, in een video voor de Gelderlander. Een beheerste reactie, waarbij de teleurstelling niet onder stoelen of banken wordt geschoven, maar ook realisme in de vervolgstappen.
Dat brengt ons heel dichtbij het besluit dat de KNVB gaat nemen over de promotie-degradatie van officials. Daarvoor geldt hetzelfde; op voorhand is duidelijk dat er winnaars en verliezers zijn. Dus ik zou zeggen: neem een besluit, benoem de argumenten waarop je tot het besluit bent gekomen en verwacht vooral de reacties van de teleurgestelden. De officials die ik tot half maart elke week op de clubavond zag, zijn de fanatiekelingen. Zij hebben veel over voor hun hobby. Ze werken aan de fysieke conditie en mentale conditie, ook nu (individueel) in het corona-tijdperk. In die groep zullen waarschijnlijk wel teleurgestelden zitten, maar dat zullen we samen als SAO Apeldoorn proberen om te zetten naar een nog betere prestatie volgend seizoen.
Voor mijzelf probeer ik het ook positief te houden. Tijdens een avondje hardlopen voelde ik na een kilometertje of 5 opeens “pats” in mijn kuit. Strompelend liep ik naar huis, de volgende dag kon ik mijn voet nog niet normaal afwikkelen, maar inmiddels kan ik de dagelijkse dingen redelijk pijnloos. Gelukkig hoef ik aanstaande zondag geen wedstrijd te missen?.
Met sportieve groet,
René Beijen