In de 77e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.
Ik kreeg een mailtje van de KNVB waarin ik werd uitgenodigd om mij in te schrijven voor themabijeenkomsten in het voorjaar van 2021. Ik heb mij ingeschreven voor 3 themabijeenkomsten waarvan ik de eerste op 2 maart heb gevolgd.
Mijn eerste themabijeenkomst ging over diversiteit. De themabijeenkomst is natuurlijk digitaal, maar voelt als een gewone themabijeenkomst. Centrale presentatie van sheets, digitaal uit elkaar in subgroepjes en weer automatisch terug naar de centrale bijeenkomst waarin we de uitkomsten bespraken. Het leuke van deze themabijeenkomsten vind ik de vrijwillige inschrijving. Alle deelnemers hebben er zin in, het thema heeft hun belangstelling en mijn conclusie is “het was een hele leerzame en leuke avond”. Ik kijk uit de volgende twee bijeenkomsten waarvoor ik mij heb ingeschreven.
Dat is een mooi bruggetje naar het onderzoek van het Mulier Instituut en scheidsrechtersvereniging COVS Nederland naar wedstrijdgedrag, cursus- en opleidingsaanbod en randvoorwaarden van het arbitersvak. De voetbalarbitrage anno 2020: nog vaak verbale vormen van geweld én roep om aandacht voor medische veiligheid.
Arbiters in het amateurvoetbal krijgen te maken met verschillende vormen van ongewenst gedrag, met name verbale vormen zoals discussies, wegwerpgebaren of hoofdschudden. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Arbiters pleiten voor blijvende ondersteuning van hun sociale veiligheid, zowel op het veld als daarbuiten. 5 procent van de respondenten krijgt namelijk iedere wedstrijd te maken met wedstrijdgedrag als slaan, schoppen of bijten. Vooral jongere scheidsrechters worden bovendien steeds vaker op de sociale media benaderd door spelers, trainers, supporters of bestuursleden van verenigingen waar zij fluiten, vlaggen of waarnemen.
Daarnaast zou een groot deel van de arbiters willen dat medische veiligheid en racisme meer aan bod kwamen in arbitragecursussen en -opleidingen. Wel zijn veel van de ondervraagden zeer tevreden over de aandacht voor spelregels, mentale weerbaarheid, speltechnische aspecten, persoonlijke ontwikkeling, omgaan met agressie op de velden en videoanalyses in het cursus- en opleidingsaanbod. Aan dit onderzoek, dat in september 2020 is uitgevoerd, deed ongeveer 1/3 van de leden van COVS Nederland mee. Wil je meer weten over uitkomsten van dit onderzoek ga dan naar COVS.nl.
Op 4 maart was onze eerste groepstraining voor leden met een maximale leeftijd van 26 jaar. Ik ben normaliter ook elke training van de partij en heb even overwogen om als 27+ mee te trainen in mijn eigen individuele groepje. Ik heb de trainingen gemist en de komende paar weken zal ik ook wel overleven zonder groepstraining was mijn gedachte. Gelukkig werd die gedachte al snel beloond op de persconferentie van 8 maart. Trainen in groepjes van 4 voor 27+ wordt weer mogelijk vanaf 16 maart. Wat een prachtig vooruitzicht.
Wij hebben als bestuur met veel trots onze nieuwe trainer gepresenteerd. Tijdens ons gesprek met Meine werd duidelijk dat hij op korte termijn voor een belangrijke privébeslissing stond. Wij wisten als bestuur dat de kans aanwezig was dat Meine slechts voor een korte periode trainer zou kunnen zijn, maar wij spraken naar elkaar de hoop en de wens uit dat het trainerschap voor een langere periode zou zijn. Meine en zijn vrouw hebben de keuze gemaakt om na de zomer op een Waddeneiland te gaan wonen en dat valt helaas niet te combineren met het trainerschap bij de SAO Apeldoorn. We gaan de komende maanden extra genieten van onze trainingen onder leiding van Meine de Boer.
Bestuursvergadering 8 maart
Het zijn bijzondere maanden en andere vergaderingen dan anders, maar genoeg om met elkaar te delen. We hebben met elkaar gesproken over hoe we na de zomer het trainerschap van de SAO gaan invullen. We hebben nog een datum geprikt voor een digitale clubavond met beeldfragmenten, dat wordt 25 maart. We hebben met elkaar gesproken omtrent ons gastheerschap tijdens de verkiezingen op 17 maart, waarbij ons clubgebouw zal worden ingericht en gebruikt als stembureau. We hebben gesproken over bezuinigingen op onze vaste lasten en gaan onderzoeken of we nog aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming. We hebben de laatste puntjes op de “i” gezet, waardoor we onze statutenwijziging kunnen voorleggen op de ALV. En natuurlijk hebben we gesproken over de uitgestelde ALV.
Alles overziende hebben wij het besluit moeten nemen om ons uitgestelde ALV op 13 april, in digitale vorm te gaan voorbereiden. We zijn wettelijk verplicht om deze ledenvergadering uiterlijk in april 2021 te houden. We willen iedereen in de gelegenheid stellen om deze vergadering digitaal bij te kunnen wonen. We zullen “digitale hulp-uurtjes” organiseren, we zullen kijken of we duo’s (digitaal vaardig-digitaal minder vaardig) kunnen maken en we kijken wat we nog meer kunnen faciliteren. Misschien krijgen we nog hulp van nieuwe versoepelingen. Dat zou zeer wenselijk zijn, maar daar lopen we nog niet op vooruit. We zullen jullie op de hoogte houden op via onze reguliere kanalen; zoals de SAO-site, mail, app en we zullen ook nog enkele leden telefonisch benaderen.
Het kabinet heeft ons toekomstperspectief gegeven. Het heeft ons dan ook verheugd dat onze secretaris een uitnodiging heeft ontvangen van de Apeldoornse voetbalfederatie met de aankondiging dat de Apeldoorn Cup gaat plaatsvinden van 21 t/m 28 augustus 2021. Dat is alvast een lekker vooruitzicht!
Mijn mooiste vooruitzicht is 18 maart, dan zal ik in een groepje van 4 (27-plussers) weer mogen trainen aan de Boerhaavelaan. Op 17 maart ga ik van dichtbij de verkiezingen meemaken. Omdat ons clubgebouw wordt ingezet als stembureau heb ik mij aangemeld als stembureaulid. De gemeente Apeldoorn heeft mijn voorkeur voor “onze Haven” gehonoreerd.
Blijf gezond en tot gauw!
Met sportieve groet,
René Beijen