In de 81e column ‘Van de Voorzitter’ vertelt René Beijen over zijn ervaringen als voorzitter van de SAO Apeldoorn en als scheidsrechter.
Het was donderdag 29 april. Een natte donderdag, maar mijn uitspraak is altijd “donderdagavond om half acht is het droog”. Ik weet niet of de natte donderdag een rol heeft gespeeld maar opeens zeiden er 4 man af voor de training. En was het om 19:30 uur droog? Jazeker is mijn antwoord want een “lichte miezer” zit dichter bij droog dan bij regen. Het was fantastisch trainingsweer waarbij het al snel droog werd. Onze trainer had weer voor een uitdagende training gezorgd. Gelukkig voor ons was hij vergeten dat de zomertijd was afgelopen en werd de laatste oefening ingekort om toch op tijd thuis te zijn. Helaas kennen wij onze trainer, daar wordt volgende week weer ingehaald. Dus niet weer afzeggen jongens. Tijdens onze training op de 29ste kwamen Frans en André de barkoeling leegmaken. Terwijl ze aan kwamen lopen, vlogen de heren de bestellingen al om de oren van “drank tot tosti” van “pilsje tot balletje gehakt”.
Daar moeten we helaas nog even op wachten, maar aan het eind van de training bleek dat de heren niet alleen de barkoeling hadden leeggemaakt, ze hadden hem ook al verwijderd en meteen maar even de vloer met ”een sopje” onder handen hadden genomen. Van de inhoud van de koeling kon wel het een en ander worden afgewaardeerd. Zo bleken de flessen jus d’orange opeens een appelsapkleurtje te hebben. De volgende dag werd volgens planning de nieuwe barkoeling geplaatst en ingeruimd door Arie. Heren, dank je wel voor jullie inspanning en we hopen maar dat we snel ons eerste gekoelde drankje mogen drinken. De volgende dag was het voor de leverancier een koud kunstje om de nieuwe barkoeling te plaatsen.
De eerstvolgende donderdag op 6 mei werd de koelkast aangezet en gevuld. Laat de versoepelingen maar komen. De versoepelingen waren er nog niet maar wat die donderdagavond wel kwam, was het ongelijk van de voorzitter. Ik zeg altijd “donderdagavond om half acht is het droog” om aan te geven dat we daarna een droge trainingsavond tegemoet gaan. Het was inderdaad droog om 19:30 uur, maar we werden tijdens de training onaangenaam verrast door een korte maar fikse hagel-regenbui. Nou ja, dan zit ik er één keer naast in het jaar, maar het was weer een heerlijke training “of niet, Bram?”.
Op 11 mei werden er wel versoepelingen aangekondigd vanaf 18 mei onder de randvoorwaarde dat het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC-opnames met minstens 20% is afgenomen. Voor ons betekent dat, dat er op de trainingen geen onderscheid meer hoeft te worden gemaakt tussen de groep 27-minners en de groepjes van 27-plussers. De Haven zou weer open mogen gaan om op het terras te serveren tot 20 uur. Maar het lijkt niet verstandig om eerst een drankje en hapje te nuttigen en vervolgens te gaan trainen. Met andere woorden er veranderd op korte termijn nog niet zoveel als de versoepelingen doorgaan. De Haven blijft dicht, de kleedkamers blijven dicht en we trainen lekker door, maar nu wel als één groep.
Op 11 mei hadden wij onze buitengewone algemene ledenvergadering (BALV) m.b.t. statutenwijziging en aansluitend een digitale clubavond. De BALV kreeg een ander karakter omdat wij als bestuur, naar aanleiding van de voorgestelde wijzigingen in de statuten en het huishoudelijk reglement, vanuit meerdere leden reacties hebben mogen ontvangen. De reacties die we hebben ontvangen waren tweeledig. Ten eerste zijn er een aantal inhoudelijke opmerkingen gekomen. Ten tweede heeft een aantal leden aangegeven het moeilijk te vinden of niet de mogelijkheid te hebben om de vergadering digitaal bij te wonen. Allereerst willen we iedereen danken voor de reacties, deze helpen ons om uiteindelijk tot een juist besluit te komen. Als bestuur vinden we het belangrijk dat de wijzigingen in statuten en het huishoudelijk reglement breed gedragen worden. Ze vormen immers de grondslag waarop onze vereniging georganiseerd is. We hebben de opmerkingen daarom ter harte genomen. Op de BALV is besloten om statutenwijziging door te schuiven naar de JALV in oktober. In de tussentijd zullen we goed naar de ontvangen inhoudelijke opmerkingen kijken. We hopen dat we de vergadering dan ook weer fysiek kunnen houden zodat iedereen die dat wil aanwezig kan zijn. Na deze korte BALV hadden we onze digitale clubavond met beeldfragmenten en een Socrative-quiz.
Een geheel ander onderwerp stond op de website van de COVS waar een reactie was te lezen van het COVS-bestuur op het Mulier onderzoek. Daarin stond o.a. vermeld dat; “In maart 2021 publiceerde het Mulier Instituut samen met de Centrale Organisatie Voetbal Scheidsrechters (COVS) de factsheet ‘Hoe kijkt de voetbalarbitrage tegen haar vak aan?’ Het landelijke bestuur wil de ruim duizend leden die gehoor hebben gegeven aan de oproep om de enquête in te vullen en hierdoor dit onderzoek mogelijk gemaakt hebben hartelijk danken. Ook bedanken wij Scheidsrechtersvereniging Apeldoorn en Omstreken (SAO) voor haar uit eigen initiatief verzonden gedegen reflectie op het onderzoek. Wij hopen dat meer verenigingen het voorbeeld van de SAO volgen en daarbij nagaan welke rol zij zelf kunnen spelen in de vraagstukken die op tafel liggen. Het onderzoek biedt een inkijk in de visie van onze leden, waarbij wij in dit artikel in willekeurige volgorde de voor de COVS meest interessante data zullen bespreken, waaronder ook data die niet zijn meegenomen in de factsheet. Eveneens geven wij alvast aan wat wij met de uitkomsten gedaan hebben en nog zullen gaan doen.”
Goed om te lezen dat onze bijdrage werd gewaardeerd en goed om een herkenbare reactie van het bestuur van de COVS te lezen. Als je meer over de uitkomsten dit onderzoek wilt lezen, ga dan naar COVS.nl
Na het hemelvaartweekend staan op de agenda:
- ALV van de Sportraad
- Inspraakavond van het nieuwe zwembad.
Tot gauw!
Met sportieve groet,
René Beijen